Er den igangværende veganske hype mere end blot endnu en forbipasserende tendens, båret af bl.a. sociale medier, kendisser og nye slankekure? Eller rummer den rent faktisk svar der kan ændre vores forhold til sundhed for altid? Læs med og få indblik i noget af den viden der ændrede mit liv for 12 år siden og som også kan ændre DIT liv dramatisk.
Menneskers hungren efter viden om ernæring er stor. Uge- og dagblade dedikerer ofte deres forsider til historier om nye medicinske landvindinger og skiftende mirakelkure. Det er ikke et under at man som forbruger efterlades forvirret! For hvad er de primære årsager til f.eks. kræft og hjertekarsygdomme. Er det pesticiderne i vores mad? Er det vores gener? Hvilke vitaminer skal vi mon spise? Er fedt den store forbryder? Forvirringen er total. En medvirkende grund, er den enorme betydning markedskræfterne har på vores forståelse af sundhed. Money talks og det betyder at meget sundhedsstof og viden dikteres eller præges af resursestærke kommercielle kræfter, hvis formål først og fremmest er drevet af et profitmotiv.
Dem der råber højest, bliver hørt
I årtier er vi af en indflydelsesrig fødevareindustri og offentlige instanser blevet fortalt at kød, fisk, komælk og æg er gode og sunde for os. Et godt eksempel er den europæiske kampagne ”Milk – a force of nature”, som på dansk gik under sloganet ”Mælk – naturlig styrke”. Initiativet promoverede alle de påståede ”unikke næringsstoffer” der er i mælk, til trods for at solid forskning fortæller os at mælkeproteinet casein, er direkte medvirkende til en lang række kræftformer. Talspersoner for kampagnen glædede sig over at antallet af læger der nu anbefaler komælk til gravide er steget med 40% under kampagnen. Med den viden vi har om mælks skadelige effekter på menneskets sundhed, er det nedslående at markedskræfterne får lov til at sætte dagsordenen, med opbakning fra læger og myndigheder. Blot fordi fødevareindustrien har de økonomiske kræfter til at råbe højst, er det ikke ens betydende med at det de fortæller os er sandt.
Ved siden af de misvisende og højtråbende marketingkampagner, står en lang række prominente forskere som f.eks. T. Colin Campbell, Dean Ornish og Caldwell B. Esseltyn og forsøger at få taletid. Det har de forsøgt gennem årtier. De bærer nemlig på et fantastisk budskab til os alle. Forskningen er meget klar og resultaterne utrolig overbevisende – en plantebaseret fuldkornskost kan på markant vis reducere risikoen for kræft og hjertekarsygdomme. Men ikke nok med det, samme kost kan reversere samme sygdomme, selv på meget fremskredne stadier. Ja, du læste rigtigt. Vi kan i udstrakt grad helbrede os selv, ved at spise grøntsager og fuldkorn. Medicin og operationer er i de fleste tilfælde slet ikke nødvendig. Det budskab burde stå på alle forsider verden over – hver dag!
Postkport fra fortiden
Det berømte citat fra Hippocrates “Let food be thy medicine and medicine be thy food”, vidner om en ældgammel visdom, der optegner relationen mellem kost og risikoen for at udvikle sygdom. To tusinde år senere, i 1937, skrev Professor Frederick L. Hoffman, hans omfangsrige og respekterede værk “Cancer And Diet”. Hans tungest vejende anbefalinger i forhold til at reducere risikoen for kræft, var at undgå kød og i stedet spise plantebaseret.
I 1982 udkom rapporten Diet, Nutrition and Cancer på foranledning af det amerikanske senat. Resultaterne understregede med al tydelighed koblingen mellem en kødbaseret kost og kræft. Konklusionerne affødte stærk fjendtlighed, bl.a. fra de industrier der levede af at sælge animalske produkter. Med bombastiske udmeldinger om rapportens utroværdighed, ville de overbevise forbrugeren om at de skulle bevare tilliden til deres produkter. Missionen lykkes desværre.
For 30 år siden stod professor T. Colin Campbell bag The China Study, som anses for at være et af de mest omfattende studier i sundhed og ernæring nogensinde. Studiet var et såkaldt epidemiologisk studie, altså et befolkningsstudie, der omfattede 880 millioner kinesere, fordelt på 2400 regioner. Studiet har givet os ekstremt veldokumenterede svar på hvad der bl.a. forårsager kræft og hjertekarsygdomme, hvad der forlænger vores levetid med sunde leveår og hvad der skal til for at vænne den fedme epidemi der hersker flere og flere steder kloden over.
Konklusionerne der fremføres i de nævnte studier og hundredevis andre, er fulde af håb og livskraft. Præcis som Hippocrates lærte os, fortæller professor Cambell og mange andre nulevende topforskere os at mad er vores medicin. Og maden vi skal spise for at leve sundt er plantebaseret fuldkornskost.
Lad ikke de kommercielle interesser i fødevareindustrien spille hazard med din eller dine kæres sundhed. Tiden er kommet til et opgør med årtiers manipulation. Kære læser, start derfor din helt egen broccoli revolution i dag og læg fundamentet for et langt og sundt liv.
Info
Kræft og hjertekarsygdomme er blandt de førende dødsårsager på verdensplan. Millioner af mennesker dør af disse sygdomme hvert år. Alene i Danmark rammes 50.000 årligt af hjertekarsygdomme, mere end 12.000 af dem dør. 267.000 danskere lever med en kræftdiagnose, 15.000 dør af kræft hvert år. Solid forskning linker sygdommene direkte til vores kost og peger på at vores indtag af animalsk fedt og protein er de primære årsager til udviklingen af sygdommene.