Danskere elsker økologi. Men hvad kræver det at noget er økologisk, og hvor sundt er det?
Øko-mælk, frilandsgrise og usprøjtede grøntsager er et must i den danske husholdning. Vi er rent faktisk det land i verden, hvor økologien har den største markedsandel. Især salg af mejeriprodukter, æg, havregryn, mel, yoghurt og frugt og grøntsager. Seneste undersøgelser viser, at markedsandelen for økologiske fødevarer i detailhandlen udgjorde 9,6 pct. i 2016. I alt blev der solgt for 8 mia. kr. økologi i de danske supermarkeder i 2016. Tal der fortsat stiger.
Ø-mærket
I Danmark har vi et officielt Ø-mærke, som viser os forbrugere, at vi har at gøre med en statskontrolleret økologisk producent. Fx skal økologisk kvæg have adgang til udendørsområder og græs i sommerhalvåret, de skal have god plads i staldene, og de skal have masser af økologisk grovfoder. For de økologiske grøntsager er kemiske sprøjtemidler og kunstgødning no go. Videnskaben strides stadig om det kan bevises at økologi er sundere for os end den konventionelle. Det er dog en kendsgerning, at de økologiske produkter har et lavere indhold af pesticider og tilsætningsstoffer, ofte flere mineraler og antioxidanter, og at de økologiske svin har et lavere indhold af antibiotika.
Vidste du?
- Økologiske grøntsager indeholder generelt mindre vand pr. kg end ikke-økologisk grønt. Smagen er ofte tilsvarende mindre ”udvandet” og mere autentisk.
- Der må ikke være kunstige farvestoffer i foder til økologisk opdrættede fisk. Derimod er kunstige farver tilladt i foder til laks og ørred, som er opdrættet i ikke-økologiske anlæg
- At undersøgelser tyder på, at tidlig eksponering for pesticider, som jo er i de sprøjtemidler, vi bruger i det almindelige landbrug, kan påvirke udviklingen af forplantnings- og hormonsystemet hos mennesker.
- Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre: Konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter, sødestoffer m.m. I økologisk mad er kun 49 af disse stoffer tilladt – de øvrige 332 er bandlyst.
- 95 procent af alle ikke-økologiske grise i Danmark må leve uden deres hale, fordi landmanden har klippet den af. Ingen økologiske grise får deres hale klippet af.
- Økologi er godt for vores grundvand.