Hvad du bør vide om brystimplantater

Del:

Drømmer du om større bryster, men er nervøs for risici? Speciallæge, ph.d. og ansvarlig for plastikkirurgien på Søernes Privathospital, plastikkirurg Trine Foged Henriksen, svarer her på de vigtige spørgsmål om brystimplantater.

Q: Hvad er implantater lavet af?
Saltvand eller silikonegel. Silikone foretrækkes, fordi det føles mere som naturligt brystvæv. Alle implantater har en udvendig silikoneskal, og man vælger mellem runde eller dråbeformede. Det dråbeformede har det mest naturlige udseende. Overfladen kan være glat eller ru med forskellig teksturering (mikro- eller makroteksturering).

Q: Hvor lægger man implantaterne?
Implantaterne lægges ind via et lille snit i folden under brystet, i kanten af brystvorten eller armhulen. Oftest placeres implantatet under brystmusklen. Nogle kirurger lægger implantater under kirtelvævet, men det an–befales ikke, fordi det camouflerer brystvæv ved mammografi, og med tiden resulterer i lavereplaceret bryst.

Q: Skal implantatet udskiftes?
Tidligere anbefalede man udskiftning af brystimplantater efter 10 år, fordi de gamle implantattyper gik i stykker. I dag anbefales kun udskiftning ved gener eller ønske om kosmetisk korrektion. Jeg har fx en del kvinder, som ønsker udskiftning eller fjernelse af +20 år gamle brystimplantater fordi brysternes udseende ikke længere passer til kroppen eller pga. kapselskrumpning.

Q: Hvilke risici er der forbundet med operationen?
Brystimplantater er fremmedlegemer, og som en del af kroppens naturlige fremmedlegeme-respons danner kroppen en arvævskapsel omkring implantatet. I sjældne tilfælde kan der være behov for en ny operation, hvis kapslen trækker sig sammen, eller man får smerter eller andre gener.Q: Hvis der opstår gener?
Langt de fleste kvinder med kosmetiske brystimplantationer er glade for deres implantater i mange år og har ingen gener. Men ved smerter, knudedannelse eller væskeansamling anbefales en klinisk kontrol hos plastikkirurgen. I yderst sjældne tilfælde kan man udvikle en slags lymfekræft (BIA-ALCL) i kapslen. Det kan helbredes hos de fleste patienter ved at fjerne implantater og kapsler, og kun 11 patienter i Danmark har fået den siden 1967.

Q: Hvad med breast implant illness (BII)?
Få kvinder oplever bl.a. træthed, muskelsmerter, fordøjelsesproblemer, og nogle kvinder oplever at få det bedre, når implantatet fjernes. Der findes dog ikke videnskabelig evidens for sammenhængen, og flertallet trives med deres implantater. Men har man symptomer, og er man udredt for andre årsager til symptomerne, kan det være relevant at fjerne implantater med kapselvæv igen.

Plastikkirurg Trine Foged Henriksen er ekspert i bryster. Hun etablerede Dansk Plastikkirurgisk Mammaregister, verdens første vidensbank i 1999, har skrevet ph.d. om brystimplantater og deltaget i internationalt forsknings- og kvalitetssikringssamarbejde om brystimplantater. Hun har arbejdet med plastikkirurgiske bryst–operationer i 23 år og fedttransplantation i 10 år. Bl.a. på Rigshospitalet med brystrekonstruktioner i forbindelse med brystcancer.

Vejledning og videnskabelig dokumentation

Overvejer du brystimplantation, så er det vigtigt, at du får vejledning om dine personlige behandlingsmuligheder og videnskabeligt dokumenteret information om forventede resultater, risici og komplikationer. Du skal også informeres om, at der kan være indikation for senere udskiftning eller fjernelse af implantaterne.

14. september 2022

Kategorier

Følg Rina på SOME

Samarbejdspartner

Trine_søernes_hospital-rinamardahl

Søernes Privathospital

Som den første i Danmark er plastikkirurg Trine Foged Henriksen blevet ”Total Definer Master”. En titel, man kun får, hvis man tilhører den absolutte top af plastikkirurger, og har bevist, at man kan skabe drømmekroppe ’fra kæbe til knæ’ med den nye operation High Definition Liposculpture. Søernes Privathospital er ejet og drevet af læger, sygeplejersker og sekretærer der alle deler sammen passion og vision: At skabe den bedste behandling i de bedste rammer for dig. Søernes Privathospital tilbyder specialister med højeste faglighed & et trygt behandlingsforløb.

error: Indhold er beskyttet.
Scroll to Top

Tryk på "kopier linket" nedenfor for at dele siden


Skriv dig op til nyhedsbrevet

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag i samme ombæring en rabatkode gældende for produktet.
Modtag samtidig specielle tilbud, rabat på produkter, gavekort og invitationer til konkurrencer.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.