Hvordan bliver du brun?

Del:

Sommerglød er aldrig gået af mode, men vi ved også godt, at der er risiko ved solbadning og solarie. Men hvorfor er det lige, man bliver brun i solen, og hvad er alternativerne?

Solen
Når huden bliver brun af solens stråler, er det fordi, der bliver dannet melanin, der ligger i et dybere hudlag. Det er pigment, og jo mørkere det er fra naturens siden, jo bedre beskytter det mod solens skadelige UV-stråler. Kræftens Bekæmpelse anbefaler faktor 15 i Danmark og faktor 30 tættere på ækvator.

Solarie
Et solarium er et apparat, som udsender UV-lys, der er modelleret efter solens stråler, og er af typen UVA og UVB. Kræftens Bekæmpelse fraråder enhver form for anvendelse af solarie. Solarier udsender kunstigt fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for kræft i huden. Der er ca. 60% øget risiko for at udvikle modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år. Jo yngre man er, jo farligere er solariet.

Spraytan og selvbruner
Brugt af millioner af mennesker verden over siden 1960’erne. Der findes et hav af brands og måder: cremer, mousse, sprays. Professionel spraytan påføres med en fin forstøver på en salon. Man aftaler hvor lidt eller meget farve, man vil have, men farven udvikler sig også efterfølgende efter ens eget pigment. Man anbefaler at skrubbe kroppen inden behandlingen, så holder den længst og i 5-10 dage.

Hvad indeholder det?
Spraytan og selvbruner indeholder alle det samme aktive stof: Dihydroxyacetone (DHA). Det udvindes af sukkerroer, sukkerrør og vindruer. DHA farver huden brun ved at reagere med aminosyrerne i det øverste lag af huden. Derved dannes et pigment, der kaldes melanoidin. Grunden til, at spraytan og selvbruner forsvinder efter 5-10 dage, skyldes, at hudcellerne forsvinder ved badning og almindelig afstødning.

Er det farligt?
I 2006 konkluderede Miljøministeriet i en rapport om spraytan, at der ikke grund er til at antage, at brugen af selvbrunerprodukter, der sprayes på i kabiner, udgør en sundhedsmæssig risiko for forbrugere. Men man anbefaler dog, at man ikke får produktet i lungerne. Anden forskning viser, at DHA måske kan skade ens DNA. Dvs. spraytan og selvbruner kan trænge ind i cellerne og ikke blot lægge sig overfladisk på huden. Beviserne er dog ikke entydige. De fleste er dog enige om, at ’sol’ på spray og tuber er et bedre alternativ end solarie.

Økologisk spraytan
At en selvbruner eller spraytan er økologisk, betyder, at den er uden parfume og parabener. Den indeholder stadig det samme sukkerstof, DHA.

Piller
Kosttilskud der indeholder carotenoider, som er betegnelsen for gule og røde farvestoffer fra naturen. Mest kendt er gulerøddernes farve, betakaroten. Derfor er der også en vis tendens til, at pillerne gør én lidt orange i det! Det er meget forskelligt, hvor pænt resultatet bliver, og det kan ikke erstatte brugen af solfaktor.

13. januar 2023

Køb produkter relateret til artiklen her

Vita Liberata Body Blur Medium 100 ml

Rinas ord:
Vi får alle små hvide pletter eller skønhedspletter på benene med alderen, og hudens teint er desværre ikke så jævn længere. Når det er sommer, elsker jeg at smørre denne creme på mine ben, så behøver man ikke nylonstrømper, men får flotte brune ben med en smuk ensartet glød.

Vita liberata BODY BLUR Kropsmakeup, 100ml.
Body Blur er en krops- og ansigts makeup (en BB cream) der fungerer som en usynlig nylonstrømpe til hele kroppen. Giver en smuk og ensartet finish, naturlig glød og lys reflekterende udstråling. Body Blur fordeles let med hænderne og vaskes af når du ønsker det. Farven holder i ca. 24 timer. Det er ikke en selvbruner. Giver en flot og ensartet finish, naturlig glød og udstråling, og dækker små ujævnheder og pletter. Trænger straks ind i huden, og giver en blød overflade. Fordeles let med hænderne i cirkulære bevægelser, og du kan vaske den af når du ønsker det, er også helt fantastisk og ideel som let foundation/BB-cream.

349 krRabatpris: 262 kr.(kun gældende ved rabatkode, som fås ved tilmelding til nyhedsbrev)

Modtag rabatkode

error: Indhold er beskyttet.
Scroll to Top

Tryk på "kopier linket" nedenfor for at dele siden


Skriv dig op til nyhedsbrevet

Skriv dig op til nyhedsbrevet og modtag i samme ombæring en rabatkode gældende for produktet.
Modtag samtidig specielle tilbud, rabat på produkter, gavekort og invitationer til konkurrencer.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.